26.1.09

ΑΡΝΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΔΥΟΣΜΟΥ


" ΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΡΕΦΟΝΤΑΝ ΣΩΣΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ " ( Ιπποκράτης)


Έχουν περάσει περίπου 2.500 χρόνια από τότε που ο πατέρας της ιατρικής επιστήμης διαπίστωσε πρώτος τη σχέση της διατροφής με την υγεία ! Ανάμεσα στα σοφά λεγόμενα του αναφέρει ότι η τροφή πρέπει να εμπλουτίζεται από αρώματα (βότανα) για να χορταίνει κανείς με πιο λίγο φαγητό.

Η ευεργετική επίδραση των βοτάνων στην λειτουγία του γαστρεντερικού συστήματος και όχι μόνο καθιστά τη χρήση τους στη μαγειρική πολύ σημαντική. Γι΄αυτό ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να εμπνευσθεί από την εμειρία της λαϊκής κουζίνας που τα χρησιμοποιεί αιώνες τώρα και να ακολουθήσει ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.



Ας ξεκινήσουμε από το γνωστό σε όλους μας: ΔΥΟΣΜΟ (ή αβάρσαμο, mentha spicata)

-Συλλέγεται όλο το χρόνο

-Μπορούμε να τον έχουμε πάντα φρέσκο σε μία γλάστρα ή να το ξεραίνουμε και να το φυλάξουμε σε ένα βάζο.

-Χρησιμοποιείται πολύ στα φαγητά της Μεσογείου και ως αφέψημα συνηθως μαζι με μέλι.

-Αρωματίζει κρέας, σάλτσες, σούπες, σαλάτες, ξίδια και κρασιά.

-Ταιριάζει με πατάτες, μανιτάρια, τυροσαλάτες, ζυμαρικά,ντομάτα, μελιτζάνα και κολοκύθια



Στην αρχαιότητα ήταν φάρμακο εναντίον της χολέρας (μαζί με χυμό ξινοροδου) αλλά και ως αντιεμετικό και χωνευτικό. Ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε ως κατάπλασμα σε πονοκεφάλους και ο χυμός του βοηθούσε στη θεραπεία φλεγμονων του ρινοφάρυγγα.



ΣΥΝΤΑΓΗ : ΑΡΝΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΔΥΟΣΜΟΥ



-1 κιλό αρνί σε μερίδες

-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

-4-5 κουταλιές ελαιόλαδο

-1/2 κούπα άσπρο κρασί

-1 φλυτζάνι τσαγιού φρέσκα φύλλα δυόσμου χοντροκομμένα

-αλάτι

-πιπέρι



Πλένουμε και στεγνώνουμε τις μερίδες του αρνιού. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και σκόρδο. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε ταψί και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να δούμε ότι μαλακώσει. Στην κατσαρόλα με το λάδι ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να βράσει λεπτά. Προσθέτουμε το χοντροκομμένο δυόσμο και 1 κούπα νερό. Το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά και ύστερα το περνάμε από σιρωτό. Βάζουμε το αρνί σε μια μεγάλη πιατέλα και περιχυνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα δυόσμου. Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο δυόσμο.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !




ΝΟΥΣΗ ΘΕΩΝΗ