
1 kg μύδια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές μελισσόχορτο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κούπα άσπρο κρασί
αλάτι
πιπέρι
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι και ρίχνουμε το μελισσόχορτο. Το ανακατεύουμε μέχρι να ελευθερωθεί το άρωμα του. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε για δύο λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το άσπρο κρασί και 1 κούπα ζεστό νερό. Μετά από 4 λεπτά προσθέτουμε τα μύδια. Σε λίγα λεπτά αφαιρούμε όσα μύδια δεν ανοίγουν. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σε οκτώ λεπτά κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.
Καλή όρεξη!
Και τώρα ας μάθουμε λίγα ουσιαστικά στοιχεία για το σημαντικό αυτό βότανο.
Το μελισσόχορτο προέρχεται από το φυτό Μelissa Officinalis γνωστό και ως Μελισσάκι. Έχει μυρωδιά λεμονιού εξαιτίας ενός αιθέριου ελαίου που περιέχει. Το όνομα του το οφείλει στο ότι προσελκύει τις μέλισσες. Τα φρέσκα φύλλα του συλλέγονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από διάφορες βουνοπλαγιές της χώρας μας.
Ήταν αφιερωμένο στη θεά Αρτεμις και οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν στην ιατρική πριν 2000 χρόνια. Το χορηγούσαν ως καταπραϋντικό σε κολικούς, χρόνιο άσθμα, βήχα και σε πόνους εμμηνόροιας. Συνέβαλε στην γρήγορη αντιμετώπιση της αϋπνίας, της υπέρτασης, της ανορεξίας, των νεύρων και του πονοκεφάλου. Πολλοί το χρησιμοποιούσαν ως αντιγηραντικό και ως βοηθητικό για τη σεξουαλική ανικανότητα.
Στην κουζίνα: αρωματίζει σαλάτες, ψάρια, κρέατα φούρνου, πουλερικά, μαλακά τυριά, κρασιά και φρουτοχυμούς.
Αφέψημα: Μελισσόχορτο με μέλι
2 κουταλιές μελισσόχορτο
1 κουταλία μέλι
1 ποτήρι νερό
Βράζουμε το νερό στους 90 C για 3-4 λεπτά προσθέτοντας το μελισσόχορτο. Το ρίχνουμε σε μία κούπα μαζί με μία κουταλία μέλι και ανακατεύουμε.
ΝΟΥΣΗ ΘΕΩΝΗ