9.3.09

Σαλιγκάρια στιφάδο

Το φαγητό,που δέχεται πολλά...."μπλιαξ".....
Των άκρων.....όπως λέμε.Με τους φανατικούς οπαδούς κι εκείνους που ούτε θέλουν να το ακούσουν.Από την δεύτερη κατηγορία,προέρχομαι κι εγώ,αλλά τώρα πλέον,ανήκω στην πρώτη.

ΥΛΙΚΑ

Μισό κιλό,σαλιγκαράκια
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουτάκι κονγκασέ
1 μικρό ματσάκι μαινδανό
2 φύλλα δάφνης
Ελαιόλαδο
Ξύδι
Μισό ποτηράκι νερού,νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο,αν εσείς θέλετε......

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες,όπως και το σκόρδο.Σε κατσαρόλα,βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σωτάρουμε τα κρεμμύδια ελαφρά.Μόλις γίνουν διάφανα,προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και τα γυρνάμε 2-3 φορές.Στη συνέχεια,προσθέτουμε το ξύδι,το σκόρδο,τη ντομάτα,τον μαιδανό ψιλοκομμένο,τα φύλλα δάφνης,το αλάτι και το πιπέρι.Το αφήνουμε να βράσει καλά τόσο,ώστε να δέσει η σαλτσούλα του,περίπου 45 λεπτά,ίσως και λίγο περισσότερο.Το συνοδεύουμε με ρυζάκι μπασμάτι,που του πάει...πολύ!
Τελικά,αυτό το "μπλιαξ" που είχα,το ξεπέρασα αρκετά εύκολα.
Ήταν καταπληκτικά...οφείλω να ομολογήσω......

Υ.Γ.

Για το καθάρισμα των σαλιγκαριών,έμαθα στη συνέχεια,ότι γίνεται ως εξής:
(για να μην μείνει η συνταγή μισή)
Μόλις μαζέψουμε τα σαλιγκάρια,τα βάζουμε για 3 μέρες, σε λεκάνη με αλεύρι αρκετό και τα σκεπάζουμε καλά,με μία πετσέτα και προσθέτουμε από πάνω,κάτι βαρύ,ώστε να μην φύγουν.Τα βγάζουμε,τα πλένουμε πολύ καλά και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό,ίσα να τα σκεπάζει και αλάτι.Τα βράζουμε για μία ώρα περίπου,αφού κατά διαστήματα,αφαιρούμε τον αφρό,που σχηματίζουν.Κατόπιν,τα βγάζουμε σε τρυπητό και τα αφήνουμε να φύγουν τα υγρά τους και είναι έτοιμα για φαγάκι.

Λία Γεωργιάδου